Behandeling OCS

Weet u wat smetvrees is? Angst om besmet te raken of een ander te besmetten is bij smetvrees aan de orde van de dag. De term wasdrang wordt ook weleens gebruikt. Mensen met smetvrees kunnen veel tijd kwijt zijn aan het wassen van zichzelf en hun spullen.

Een deel van de mensen met smetvrees zal bang zijn om besmet te raken. De andere patient heeft juist angst om de ander te besmetten. Het vaak wassen is een dwanghandeling om besmetting tegen te gaan. Hoewel mensen zonder smetvrees dit overdreven zullen vinden, is de angst voor de patient reeel. Vaak zit de angst dieper. Namelijk het gevoel om de controle te verliezen. Hieromheen hebben zich allerlei overtuigingen ontwikkeld. Iemand met smetvrees kan geloven dat hij of zij doodgaat door andermans bestek te gebruiken. Echt wetenschappelijk onderbouwd is het niet.

Bij de behandeling van smetvrees wordt er in de regel gekozen voor exposure en responspreventie. De situaties waar de patient zoveel angst voor heeft moeten daarbij worden ondergaan. Dus gebruiken dat bestek van de ander. Een dag niet douchen. Allemaal voorbeelden om de patient te laten zien dat hij of zij niet direct besmet zal raken.

Dit ondergaan van de gevreesde situaties gebeurt volgens een zogeheten angsthierarchie. Als eerst wordt de minst lastige situatie ondergaan. De meest moeilijke situatie wordt bewaard voor het eind. Bij deze methode ligt de focus op het nalaten van de dwanghandelingen.

Ook kunnen bij smetvrees medicijnen worden voorgeschreven. Vooral wanneer exposure en responspreventie alleen niet voldoende is, is dit een goed idee. Klachten kunnen na het stoppen met medicijnen echter wel terugkeren.
Free Web Hosting