Dwangneurose symptomen

Smetvrees is een vorm van de aandoening OCS (obsessieve compulsieve stoornis). Angst om besmet te raken of een ander te besmetten is bij smetvrees aan de orde van de dag. De aandoening wordt regelmatig wasdrang genoemd. Iemand met smetvrees kan urenlang douchen.

Een deel van de mensen met smetvrees zal bang zijn om besmet te raken. Een ander deel van de patienten wil juist de ander niet besmetten. Het vaak wassen is een dwanghandeling om besmetting tegen te gaan. Vanzelfsprekend is de angst overdreven. Maar voor de patient zijn de dwanghandelingen van levensbelang. Vaak zit de angst dieper. Namelijk het gevoel om de controle te verliezen. Hieromheen hebben zich allerlei overtuigingen ontwikkeld. Volgens de ideeen van iemand met smetvrees zou je besmet kunnen raken door bestek dat is gebruik door een ander. In werkelijkheid is die kans natuurlijk erg klein.

Wat betreft de behandeling worden er doorgaans met exposure en responspreventie goede resultaten geboekt. Bij deze behandeling wordt de patient geconfronteerd met de situaties die hij of zij zo eng vindt. Bijvoorbeeld trapleuningen vanaf nu wel gebruiken en handen niet wassen na iemand een hand gegeven te hebben. Hopelijk leert de patient zo inzien dat de dwanghandelingen helemaal niet nodig zijn.

Men werkt volgens een lijst van lastige situaties, de zogenaamde angsthierarchie. De patient zal als eerst met de minst moeilijke situatie worden geconfronteerd. De situatie waar de patient de meeste moeite mee heeft, ondergaat hij als laatste. Zo leert de patient de dwanghandelingen af.

Soms breidt men de behandeling van smetvrees uit met medicatie. Dit is raadzaam wanneer exposure en responspreventie niet voor de gewenste resultaten zorgt. Alleen medicatie en geen exposure en responspreventie is ook goed mogelijk.
Free Web Hosting