Eigen website maken

Bij de oriëntatie op een nieuwe website komt u de term CMS regelmatig tegen. CMS programma’s maken het plegen van onderhoud aan de website makkelijker. Het is een stuk programmatuur dat op uw webhosting pakket moet worden geïnstalleerd.

Vaak is het niet nodig om u druk te maken over de opmaak van de website. Het artikel Je nieuwe website samenstellen bevat meer informatie over dit onderwerp. De bezoeker zal uw content in de juiste opmaak op de website zien. Daar zorgt het CMS pakket voor. Hierdoor is het niet nodig om verstand van opmaaktalen te hebben. Wanneer u geen CMS of website builder gebruikt bent u wel aangewezen op HTML en CSS.

Maakt u geen gebruik van beheersoftware dan zult u voor iedere pagina op uw site een individueel HTML bestand moeten aanmaken. Als u pagina’s wilt toevoegen, moeten er extra HTML bestanden worden aangemaakt. Bij een CMS zal bij elke request hetzelfde stuk code worden uitgevoerd en die zal de specifiek opgevraagde gegevens uit de database halen. Veel HTML codes moet u zonder CMS pakket ook nog eens in ieder HTML bestand herhalen.

Bedenk maar eens wat u zou moeten doen wanneer u simpelweg de op iedere pagina getoonde contactgegevens wilt wijzigen. Dan mag u de wijziging in ieder HTML bestand doorvoeren wanneer uw site niet van een CMS voorzien is. De kans is groot dat met een CMS pakket u de wijziging maar 1x hoeft door te voeren. Is de website voorzien van een CMS, dan is het beheer ook een stuk makkelijker over te dragen. Wanneer een beheertool ontbreekt, kunt u slechts de HTML en CSS code wijzigen om aanpassingen te doen.
Free Web Hosting