Smetvrees therapie

Weet u wat smetvrees is? Bij smetvrees speelt de angst om besmet te raken of anderen te besmetten een grote rol. Men duidt smetvrees regelmatig aan met wasdrang. Iemand met smetvrees wast zichzelf en zijn/haar spullen veel en langdurig.

De ene patient zal bang zijn om besmet te raken. En andere patienten zullen de vrees hebben om een ander te besmetten. Iets wat de patient probeert te voorkomen door zichzelf en zijn en haar spullen vaak en grondig te wassen. Voor mensen zoals u en ik is dit natuurlijk overdreven. Maar voor de patient is het gevreesde scenario zeer realistisch. De angst beïnvloed de gedachtepatronen van de patient. Iemand met smetvrees kan geloven dat hij of zij doodgaat door andermans bestek te gebruiken. Echt wetenschappelijk onderbouwd is het niet.

Bij de behandeling van smetvrees wordt er in de regel gekozen voor exposure en responspreventie. Bij deze behandeling wordt de patient geconfronteerd met de situaties die hij of zij zo eng vindt. Trapleuningen en deurkrukken normaal gebruiken en niet meer wassen na een "besmet" ding aangeraakt te hebben zijn hiervan voorbeelden. Allemaal voorbeelden om de patient te laten zien dat hij of zij niet direct besmet zal raken.

De angsthierarchie is een lijst waarin de moeilijke situaties staan. De patient zal als eerst met de minst moeilijke situatie worden geconfronteerd. De situatie waar de patient de meeste moeite mee heeft, ondergaat hij als laatste. De methode is erop gericht de dwanghandelingen af te leren.

Soms breidt men de behandeling van smetvrees uit met medicatie. Vooral wanneer exposure en responspreventie alleen niet voldoende is, is dit een goed idee. Het kan ook zijn dat de patient de voorkeur heeft voor medicatie.
Free Web Hosting